The Dam oleh Robert Byrne

THE Dam merupakan novel mengenai empangan tertinggi di Amerika Syarikat, Sierra Canyon. Robert Byrne berjaya menulis darihal empangan secara teknikal lagi real disebabkan pengalaman luas beliau dalam penulisan rencana mengenai empangan setelah melawat lebih 2 dozen empangan yang sedang dalam pembinaan. Beliau malah merupakan graduan kejuruteraan awam tapi kemudian memilih kerjaya sebagai editor, jurnalis dan novelis. Dalam penulisan novel, beliau berusaha mengangkat watak jurutera sebagai hero. Novel-novel lain beliau termasuklah Skyscraper (sudah difilemkan), Mennequin (kisah mengenai jurutera kimia) dan The Tunnel. Ternyata, novel-novel kejuruteraan dapat dimatabatkan dengan jaya oleh penulis belatarbelakang kejuruteraan. Di Amazon.com terdapat 52 buah buku beliau diiklankan di sana. Buku popular beliau bagaimanapun adalah mengenai sukan billiard.

Advertisements

5 thoughts on “The Dam oleh Robert Byrne

 1. Aslmkm,

  Ya, untuk menjadi penulis tiada batas sempadan. Kalau kita perhatikan banyak best-sellers di U.S terdiri daripada pelbaai latarbelakang, termasuk dari kalangan protessional.

  Ada yang saya terjumpa physicians, menghasilkan novel best-sellers berdasarkan cerita mereka dengan pesakit dan pengalaman di hospital. Menggunakan fantasi untuk mereka-reka jalan cerita berlandaskan fakta nyata dalam bidangnya itu.

  Kita perlu teroka perkara ini di dlam bidang kita masing-masing…belum cuba belum tahu.

  “Life is not about winning or losing, but in trying…”

  Neena telah terlupa si empunya kata-kata ini…maklumlah sudah hampir separuh abad…

  Apapun, harap bermanfaat.

 2. Empangan dalam novel tersebut memang suatu fiksyen, namun ia persis empangan Oroville di AS. Biarpun fiksyen ia berada di landasan realiti. Dalam filem Umar Mukhtar, watak kanak2 hanya fiksyen. Fiksyen mampu menjadikan seseorang menghargai sejarah, jurutera, doktor, pensyarah, guru, mangsa tsunami dan idola bukan murahan yang sering tampil dalam media. Karya fiksyen bukan untuk si ‘jiwang karat’.

 3. Perhaps you’re a chemical engineer or loving engineering. Why don’t you try using Amazon.com? It works but a bit costly. I have a xerox copy of ‘The Dam’ from a friend of mine – a lecturer in civil engineering. However it’s only a condensed copy published by Readers Digest. We need more Malaysian pieces on S&T careers; medical doctor, engineer, scientist, sc teacher etc as some of our secondary students always shouting, “I want to be a doctor or an engineer” but they know nothing…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s