Boikot dan merdeka

FILEM Ghandi malam tadi menimbulkan kekaguman terhadap gerakan rakyat yang dikepalai oleh Ghandi dalam memboikot kain dan fabrik buatan Manchester dan Leeds sehingga membawa kepada kemedekaan India.

Sehubungan itu, maklumat yang disampaikan Ustaz Maszlee dalam suatu ceramah Isra’ Mi’raj dan Palestin di Pulau Perdana elok dikongsi bersama. Dalam satu pesidangan NGO Islam Asia di KL baru-baru ini menyenaraikan hanya 4 barangan yang wajar diboikot umat demi kemerdekaan umat daripada cengkaman Zionis. Produk itu ialah: Colgate, Coca Cola, KFC dan Caltex.

Advertisements

2 thoughts on “Boikot dan merdeka

  1. persoalan pertama yg timbul stelah membaca artikel ini ialah apekah semua umat islam akn memboikot brgn2 yg disenaraikan tersebut?sy bknlah cuba bersikap negatif tetapi secara realistiknya, kbanyakan org2 islam menggunakan produk2 tersebut dan x terkecuali gak diri sy sndiri…cth terbaik ialah ayam KFC yg irresistable tu..ish3…

  2. Usaha boikot sudah banyak kali cuba dilakukan umat tapi tidak berhasil secara total. Kesan ada memang ada sebagai contoh sewaktu Perang Teluk Ke-2 apabila umat boikot barang2 Barat, memang ada kesan. Statistik menunjukkan jualan merosot teruk.

    Betullah kata Najihah, KFC sebagai contoh amat sukar dipisahkan dpd lelehan air liur sebahagian dpd kita, alang di Mekah pun ada KFC!

    Namun, kita ada pilihan lain – Ramly Burger, Marrybrown dll. Cumanya iklan mereka tak sehebat KFC. Betul tak? Kalau belum mampu untuk KFC, buat untuk Coca Cola dulu. Banyak gula, bahaya. Berisiko kena kencing manis.

    Kemudian, dalam masa yang sama fahami bagaimana kalau syarikat2 ini untung besar, merekalah penaja kepada keganasan di Palestin dll. Ribuan kanak2 sudah mati sama ada ditembak atau dibom atau mati akibat tiada rawatan yang sempurna. Rumah mereka diroboh dan tanah dirampas. Palestin kini dikepung oleh tembok sehingga tinggi 35 kaki supaya tiada bantuan luar masuk untuk pembunuhan beramai-ramai kelak agaknya.

    Akhirnya, bacalah cerita bagaimana kanak2 8 tahun berjaya dipujuk ayahnya supaya bersama-sama dalam gerakan boikot sebagai suatu bentuk perjuangan kecil yang mampu dilakukan oleh kita yang jauh beribu2 batu di sini. Sila ke http://www.harakahdaily.net/v06/index.php?option=com_content&task=view&id=3940&Itemid=60.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s