Marhaban dan kambing

MALAM tadi saya memenuhi jemputan Hj. Husin Daging. Ada marhaban – inilah budaya Melayu Johor! Seperti biasa kami dihidangkan kambing. Kali ini tulang kambing masak merah dimakan dengan roti perancis. Kini siapa pun akur, kambing menjadi makanan mewah di tanahair (sewaktu di UK, kambing selalu dimakan tapi tidak di sini). Harga seekor kambing di Johor ada yang mencecah RM 600 seekor. Saya bertanya kepada seorang pekerja di kedai runcit tempat saya, “nilai seekor kambing di Malabar berapa?” “RM 20 seekor umur setahun,” jawabnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s