Sejarah awal perpecahan umat Islam

BUKU yang sedang saya baca sekarang adalah mengenai sejarah awal perpecahan umat Islam yang antara lain bagi mamahami motif komplot pembunuhan Uthman r.a. yang makamnya dapat diziarahi di Baqi’ di samping sebab2 meletusnya perang saudara pertama, kemunculan Khawarij dan Syiah. Soal elaun dan tanah merupakan punca utama akibat dasar yang digubal oleh khalifah. Ternyata bukan mudah sesuatu dasar itu dapat memuaskan hati semua pihak manakala sanggup pula membunuh sahabat besar, antara Khalifah agung dan ahli syurga.

Advertisements

2 thoughts on “Sejarah awal perpecahan umat Islam

  1. selamat sejahtera,
    saya mau tanya,Islam kan sudah terpecah belah menjadi beberapa golongan,,knp umat iskam skrng berbeda dg umat islam pada waktu kenabian????
    apakah anda sempat berpikir hub islam dg sunnatulloh???
    thanx

  2. Biarpun sunnatullah, bukanlah seronok lihat umat berpecah. Biarpun doa nabi tidak diperkenan dalam hal ini, bukanlah umat terus berdiam diri tanpa usaha eratkan sillaturrahmi. Ada banyak amalan mudah yang wajar diamalkan tapi kurang diberi perhatian, termasuklah beri salam kepada yang tidak kenal (juga Muslim yang dianggap musuh), doakan kerahmatan kepada Muslim yang bertahmid seusai bersin, berdiri dalam satu saf di masjid pada saban hari, dan tidak beria-ia mahu pendapatnya diterima sebagai keputusan mesyuarat. Lebih malang bila Muslim lebih seronok lihat saudara Muslim ditimpa musibah berbanding seekor binatang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s