Tak usahlah cakap ‘nogori’ pekat sangat

SERONOK, biarpun sup ekor yang dikatakan mengancam itu sudah habis. Alhamdulillah sewaktu ke Seremban dapat bertemu kawan2 lama sekolah menengah satu ‘batch’ di atas usaha Sharani Kamaludin. Semuanya cakap ‘nogori’ kecuali saya. Gambar paling kanan, Ust Abd Razak Chik (sering ke udara dalam IKIM.FM) tak kering idea dengan pelbagai cerita.dscn1746.jpg

Advertisements

6 thoughts on “Tak usahlah cakap ‘nogori’ pekat sangat

  1. kalau memang orang negeri sembilan yg bercakap nogori…its ok, bunyinya sedap ditelinga. tapi kalau bukan org nogori yg cakap…ermmm, baik tak payah cakap. sumbangsih!

  2. Bayan. Sebenarnya dulu saya sering tersasul cakap nogori. Sebilik dengan org nogori, 1 ‘floor’ pula ramai geng nogori. Pada satu raya haji ikut kawan raya di nogori, hari2 makan cili api, masa raya bakar lemang, makan dengan rendang. Tapi sekarang, lidah dah tak mampu nak ajuk.

  3. saya lagi haru…lahir sebagaai jawa+banjar = fail dua-dua bahasa tu…tinggal kaat negeri sembilan sejak umur 6 tahun..pun tak reti nak cakap negeri…apa nak jadi?…jadilah saya seperti ikan yang tinggal dilaut – tak masin!

  4. Bagaimana bahasa2 tersebut dijadikan subjek di peringkat sekolah rendah. Ia hanya ditawarkan di sesetengah sekolah. Bahasa Jawa, Banjar, Bugis, Boyan dll. Bahasa Kemboja dan Khmer mungkin boleh ditawarkan di sekolah tertentu. Kalau idea ini terlalu sukar, kelas bahasa boleh dijalankan oleh syarikat dan usahawan dalam bidang latihan. Belum cuba belum tahu, tentu ada yang minat sertainya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s