Tepung gandum naik harga takkan kuih koci pun naik harga!

INI sudah melampau. Pengguna tidak harus dibodohkan dengan sewenang-wenangnya dinaikkan harga bagi makanan yang tidak berasaskan tepung gandum (sebenarnya makanan berasaskan tepung gandum yang naik harga pun memang tak munasabah jika dibandingkan dengan harga tepung yang naik).

Makanan yang tidak berasaskan tepung gandum itu termasuklah makanan yang berasaskan tepung beras dan tepung pulut. Sebagai contoh kuih koci. Kuih-kuih lain termasuklah kuih sopang (terkenal di Kuala Pilah, rupa seakan-akan kuih koci), kuih badak berendam, kuih bugis mandi dan lain-lain.

dsc00010.jpgSebenarnya ada banyak lagi makanan tradisional berasaskan tepung beras dan tepung pulut almaklumlah nenek moyang kita dulu walaupun sudah jalankan perdagangan entreport dan antarabangsa, mereka tetap utamakan makanan sendiri, produk tempatan. Nah, kempen makan makanan berasaskan tepung beras dan tepung pulut mesti digerakkan.

Gambar hiasan: Lontong untuk hidangan Aidilfitri adalah contoh makanan tidak berasaskan tepung gandum.

Advertisements

5 thoughts on “Tepung gandum naik harga takkan kuih koci pun naik harga!

  1. owh..patut la. tetiba tekejut tengok harga roti gardenia naik. selalu bawak duit syiling cukup-cukup nak beli roti rm2.60. skang dah jadi rm2.90. isk isk.

  2. Terima kasih di atas komen Rizwan, syarat, Affuan dan luccadjiwa. Kenaikan harga hakikatnya membebankan rakyat. Ia juga sebagai bahan muhasabah bahawa penawaran (supply) barang asas hampir tak dipegang oleh Muslim.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s