Muafakat umara-ulama

SELEPAS Umar Abdul Aziz, kurangnya muafakat umara (pemimpin) dengan ulama (ilmuwan) adalah suatu fenomena. Pun begitu, semua setuju bahawa hubungan yang renggang antara dua pihak ini bakal mengundang bala kepada masyarakat dan negara ( barangkali turut dipersetujui oleh kawan2 yang hadir dalam majlis Pemuafakat Melayu di Persada Johor).

Dari satu sudut (ini sekadar idea gila2), sebahagian pemimpin sengaja tidak mahu rapat atau dengar cakap ilmuwan malah tak letak ilmuwan di tempat sepatutnya demi ‘membodohkan’ rakyat. Ilmu itu bila semakin dikuasai, maka semakin bersuluhlah kebenaran. Rakyat berilmu semakin nampak kebenaran, semakin nampak pula kezaliman lalu pemimpin yang seronok buat zalim tiada peluang untuk buat kezaliman.

Sebaliknya pemimpin yang tidak gemar buat zalim cenderung kepada ilmuwan dan hargai ilmuwan, lebih banyak beri peluang ilmuwan bercakap dan lebih banyak beri peluang kepada ilmuwan muncul dalam media bukan lebih banyak beri peluang kepada artis untuk menyanyi dan menari di atas nama hiburan.

Pemimpin Yahudi di pentas dunia sebagai contoh sengaja mahu bodohkan rakyat dunia dan goyimkan mereka (goyim adalah istilah kepada golongan bukan Yahudi dengan maksud lembu, simbol kebodohan). Umara Yahudi akan pastikan agenda hiburan diperhebat manakala budaya ilmu dilunturkan dari hati umat manusia khususnya umat Islam.

Protokol Zionis ke-13 antara lain mengesahkan agenda dan cita2 terancang Yahudi Zionis tersebut. Tidak menghairankan begitu banyak program hiburan dan jadi penghibur konon mahu jadi bintang (bagaimanapun, Nabi Muhammad s.a.w. hanya mengiktiraf para sahabat sebagai bintang untuk dicontohi dan diteladani).

Tidak hairanlah ada anak2 hari ini tak minat belajar, percayakan program jadi jutawan secara mudah sebagaimana Mawi dan Suki. Umara mesti prihatin akan isu2 sedemikian.  Pendek kata bukan mudah jadi umara adil yang dapat naungan arasy di Padang Mahsyar. Ibu bapa sebagai contoh dianggap adil apabila utamakan ilmu dalam buat keputusan serta pastikan anak2 minat kepada pelajaran dan akhlak mulia.

Gambar hiasan: Modal insan bukan sekadar hasilkan pekerja mahir dan profesional, bahkan hasilkan pemimpin adil dan gemar bekerjasama dengan ilmuwan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s