Kecewa

AMBIL kesempatan? Saya benar2 kecewa apabila ada pelajar yang tidak mahu membuat argumentasi/penghujahan kepada pensyarahnya untuk mengadakan kelas/ujian/persembahan dan dengan semudahnya ‘memperkosa’ dan ‘melapah’ waktu kelas saya – uhuk, uhuk. Saya teringat kisah ulama silam (juga kisah shaolin) yang begitu taat kepada guru/sifu/mento mereka demi untuk berjaya.

Advertisements

7 thoughts on “Kecewa

 1. Harap bersabar akhi, mungkin tanda akhir zaman anak murid sudah tidak berapa hormat tuan guru, berbeza daripada dulu.

  Menyebut tentang Shaolin, ana selalu terbayang-bayang siapakah agaknya nabi-nabi yang diutus kepada bangsa Cina purba, mungkin Kuil Shaolin purbakala masih lagi suci daripada syirik dan khurafat; dan warisan yang masih tinggal atau salah satu warisan-warisan tersebut ialah taat kepada guru.

  Allahua’lam

 2. saya rasa mungkin sebab pelajar itu sendiri yang menganggap kelas encik boring, jadi dengan tak semena2nya apabila pensyarah sesuatu subjek bertanya masa untuk sebarang kelas tambahan, pelajar tersebut tanpa berfikir panjang, memilih pada masa kelas encik

 3. Kesemua in sebenarnya masalah sikap, yang sebenarnya telah diterapkan semenjak kecil lagi. Kedua-dua pihak boleh menjadi blame dalam soal ini, murid kerana tidak tahu memberi penghormatan kepada gurunya dan gurunya yang tidak tahu memberi mahar yang sepatutnya untuk diberikan penghormatan oleh guru.

  Beberapa tokoh Ikhwan telah menyebut tentang thiqah; “ia adalah sesuatu yang dibayar maharnya”. Tidak hairanlah mengapa zaman dahulu seseorang itu boleh begitu menghormati gurunya, kerana gurunya juga telah membayar maharnya untuk dihormati.

  Tidak juga lupa kepada faktor sistem yang menghasilkan orang-orang yang seperti itu. Guru yang hanya mengharap, dan anak murid yang biadab.

  Perubahan keseluruhan perlu dilakukan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s