Zaman gerhana

DALAM zaman gerhana, banyak sungguh gerhana yang berlaku; gerhana matahari dan bulan, gerhana ekonomi dan politik, gerhana iman dan kebahagian. Disebutkan dalam beberapa hadis, antara tanda Hari Kiamat adalah meningkatkan kadar gerhana di langit. Disebutkan dalam hadis, akan berlaku gerhana penuh bulan dan matahari dalam bulan Ramadan, namun hadis ini dikatakan maudu’ (direka2)? Jadual gerhana matahari 2011-2020 boleh dilihat di sini.

Perlanggaran satelit milik Rusia dan AS juga suatu bentuk gerhana di langit. Langit di aras kira2 800 km dari bumi dilambaki dengan sampah sarap (500-600 serpihan) hasil perlanggaran dua satelit tersebut. Khabarnya berterusan begitu sehingga 10k tahun dan memberikan ancaman kepada kapal angkasa dan satelit lantaran sampah sarap tersebut bergerak dengan halaju tinggi persis tembakan atau hujan batu. Mungkinkah ini kerja Allah dalam menggagalkan projek ‘Star Wars’ kuasa2 besar dunia? Mungkin juga tidak.

dsc05929

Gambar hiasan: Anak2 sedang saksikan gerhana matahari pada bulan lepas. Maaf, tiada gambar yang berkualiti yang dapat saya ambil menerusi kamera telefon bimbit.

Advertisements

2 thoughts on “Zaman gerhana

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s