Kalaulah gerhana diiringi tsunami

DSCF3085BEBERAPA bulan lalu, saya dimaklumkan agar berjaga2, berwaspada dengan tarikh 22 Julai. Gerhana matahari pada 22 Julai akan diringi tsunami. Khabarnya kota Singa akan menrima impak. JB tentunya juga akan terkesan sama. Saya langsung ke laman web pihak berautoriti, Jabatan Meteorologi Malaysia. Tsunami tiada kena mengena dengan gerhana, noktah. Demikian apa yang saya faham dpd apa yang saya baca. Namun pada 21 Julai, ada gegaran sekitar 5.2 skala Richter di Mindanao tetapi tiada tsunami dijangka berlaku.

Suatu refleksi: Kalaulah gerhana matahari 22 Julai diiringi tsunami, belum tentu kita sedar diri!

KOMA

Kematian orang yang disoal siasat dalam situasi aman berlaku lagi, kematian Beng Hock untuk kes terbaru (salam takziah buat keluarganya). Kematian begini (walaupun orang yang tak berapa tahu tentang undang2) tetap suatu yang gerhana, tetap suatu yang tsunami sifatnya.

Bagi mereka yang cuba mengatur gerhana sosial dan tsunami kezaliman, doa mereka yang dizalimi (biarpun bukan Islam) tetap mustajab, diterima Tuhan. Fikirkan.

Advertisements

2 thoughts on “Kalaulah gerhana diiringi tsunami

  1. salam,

    kesan gerhana sudah berlaku dengan berlakunya tsunami di samoa, taufan di filipina dan gempar di indonesia. Ironiknya ianya berlaku selang sehari. Hanya kepada Allah S.W.T sahaja kita berserah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s