Doa secara online, tak perlu pergi pusat ibadat

Taiwan gesa rakyat berdoa secara online

TAIPEI: Kerajaan Taiwan semalam menggesa rakyatnya mengadakan upacara doa secara online bagi mengingati roh nenek moyang mereka dan tidak pergi ke kuil membakar colok bagi mengekalkan kebersihan alam sekitar.

Seorang pegawai kanan kerajaan berkata amalan membakar colok di kuil untuk mengingati anggota keluarga yang sudah meninggal dunia, menyebabkan asap berkepul di merata tempat.

Dikutip daripada Berita Minggu 4 April 2010.

Catatan:

Solat bagaimanapun tak boleh diganti dengan sekadar online menerusi internet disebabkan amalan solat dijelaskan secara terperinci dalam sumber hukum Islam; al-Quran dan as-Sunnah – tiada masalah berdoa secara online malah boleh dilakukan di mana2 dan pada bila2 masa, namun doa secara khusus yakni solat mesti tetap dilakukan, sebanyak mana manusia itu berdoa kalau tidak solat, tanggungjawab solat tetap takkan gugur.

Begitu juga dengan amalan memohon keampunan hendaklah menerusi kaedah istighfar dan taubat sebagaimana yang diajar oleh nabi Muhammad s.a.w., tak boleh tulis salah laku di kertas lalu campakkan kertas tersebut ke dalam mangkuk tandas, lalu di-‘flush’.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s