Jelmakan buku daripada tesis

SEKITAR tiga hari (27-29 April) hadiri Bengkel Penulisan Tesis ke Buku anjuran DBP Wilayah Selatan. Hari pertama, fokus kepada aspek bahasa (oleh Munsyi Azhar). Hari seterusnya, Dr Hamedi bimbing bagaimana hasilkan buku ilmiah yang baik.

  • Tesis itu untuk berhujah, menjustifikasi dan menjelaskan secara rinci. Banyak bertindan dan mengutip itu dan ini. Hendak ‘tunjukkan’ penulis menguasai bidang atau disiplin ilmu.
  • Buku pula lebih utama penyampaian idea di samping perlu banyak retorik juga gambar supaya enak dibaca. Yang penting menarik lantaran buku ada harga yang perlu dibayar oleh pembaca sebaliknya pembaca tesis (penilai) dibayar demi membaca tesis.

Peserta ada yang dari UTM, UTHM, UiTM, Politeknik Pasir Gudang, IPG Temenggong Ibrahim dan JKR. Tahniah buat Pn Azura dan rakan2 selaku penganjur.

Dr Hamedi, sifu transformasi tesis ke buku.

Munsyi Azhar: Penulis harus cakna dengan ejaan yang betul, kalau tidak editor…

Mercu tanda JB (Bangunan Sultan Ibrahim) kelihatan dari lokasi bengkel, Hotel Suria.

Para peserta bersemangat untuk ‘mengkritik’ buku – aktiviti LDK.

Saya tidak lepaskan peluang mempamerkan buku2 ini.

Advertisements

6 thoughts on “Jelmakan buku daripada tesis

  1. Terima kasih krn menjd sebahagian drpd peserta bengkel. Saya gembira krn komitmen yg diberikan. Bengkel lanjutan akan saya usulkan sbg susulan drpd bengkel ini. Namun hanya tesis yg berpotensi sj yg akan diketengahkan. Jika ada sebarang cadangan penambahbaikan bolehlah dikongsi bersama. Terima kasih.

  2. Tuan Haji,
    Saya hanya sempat menjenguk seketika sahaja kerana ada tugasan serta perlu ‘menjaga ofis’ kerana ketua pejabat tiada seminggu di pejabat.
    Apa-apapun semoga manfaat besar diperoleh melalui bengkel sebegini apatah lagi untuk menghasilkan sesebuah buku… teruskan usaha Tuan Haji.

    • Begitulah hidup dalam perjuangan. Bila ada yang pergi perang, ada pula yang jaga halaman. Terima kasih di atas kepercayaan dan ‘jampi’ perangsang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s